Главная » Пивовари їздять на “Мерседесі”, а наші хмелярі -- на “Побєді”
2016 » Сентябрь » 26 » 21:37
Пивовари їздять на “Мерседесі”, а наші хмелярі -- на “Побєді”

 Фахівець пояснив, чому броварні відмовляються купувати український хміль .

В Україні розпочався сезон збирання хмелю. Фахівці запевняють, що погодні умови були сприятливими для цієї культури. У світі очікують рекордного врожаю.

А в Українi -- приблизно на середньому рівні. Тобто від 6 до 6,5 центнера з гектара. Колись в Україні вирощували хміль на площі 10 тисяч гектарів, а тепер -- на 350. Вітячизняні виробники хмелю все бідкаються, мовляв, це через те, що пивовари свідомо відмовляються купувати український хміль, який за своїми якостями один із найкращих у світі.

Ціни на ринку нестабільні і залежать від багатьох факторів. Іноді за тонну платять тисячу євро, а буває і в 25 разів більше. Та Микола Михайлов, директор спільного українсько-німецького підприємства, учений-агроном, кандидат технічних наук, який майже все життя займається хмелем, вважає, що причина занепаду галузі -- не в цьому.

-- Це пивовари дійсно відмовляються купувати український хміль.

Але хмелярі не говорять про головне: чому так сталося. Якщо порівняти рівень розвитку технологій, то можна сказати, що пивовари випереджають хмелярів років на двадцять. Сучасне пивоварне підприємство -- це майже ідеальне підприємство, де використовують нержавіючi елементи, суворо дотримуються рецептури та якості сировини.

Іншими словами, пивовари їздять на “Мерседесі”, а наші хмелярі -- на “Побєді”.

Я займаюся хмелем 26 років і тільки з двадцятого року почав розуміти, що хочуть від мене провідні фірми, які варять пиво від 180 до 250 років. Це дуже специфічна галузь, -- розповідає пан Михайлов.

За словами експерта, у занепаді глузі вині не пивовари, і не транснаціональні компанії, а передусім -- хмелярі. -- Свого часу я очолював Асоціацію хмелярів України і не раз переконував колег у тому, що свої стандарти вирощування треба підвищувати до рівня європейських. Тоді на такий продукт покупець обов’язково знайдеться.

А якщо працювати по-старому, то це марна трата часу, зусиль і коштів, -- зазначив Микола Михайлов.

джерело :expres.ua

Категория: Новости рынка | Дата: 26.09.2016 | Просмотров: 120 | Добавил: humulus | Теги: український хміль, збирання хмелю, хміль | Рейтинг: 1.0/1
Всего комментариев: 0
avatar