Главная » SV-aroma (Староволинський) ароматичний сорт хмелю
2009 » Март » 17 » 13:38
SV-aroma (Староволинський) ароматичний сорт хмелю

SV-aroma (Староволинський)
Староволинський ароматний
Міжнародна комерційна назва : SV-aroma

Сорт хмелю, створений шляхом багатоступеневого добору з сомоклональних гібридних варіацій, одержаних шляхом IN-VITRO з залученням ароматичної форми німецького сорту "Hallertauer Tradition", та ароматичної форми українського селекційного сорту "Заграва". Сорт занесений у Державний реєстр у 2008 році. Сорт відноситься до групи високоврожайних сортів інтенсивного типу. Сорт середньостиглий. Вегетаційний період від сходів до технічної стиглості шишок 127- 131 день.
Кущі циліндричної форми, у фазі технічної стиглості шишок, на початку вегетації кущ є помірно - облистяний, а після цвітіння облистяність візуально втрачається та наближується до середньооблистяного. Стебло рослини відноситься до зелено-стебельного типу хмелю з слабо-вираженими
світло-коричневими смужками вздовж стебла. Стебло округлої форми з незначними потовщеннями, які симетрично розміщені вздовж стебла. Середня довжина бокових пагонів при оптимальному живленні рослини становить 80-110 см. Грона шишок щільні, компактні, шишка щільна, овально-видовжена з овальними боковими гранями . Маса ста сухих шишок складає 28-35 гр., середня довжина шишки від 3,9 до 4,7 см. Ширина шишки 2,2-2,8. Аромат шишок чисто хмельовий, без сторонніх ароматичних відтінків. Склад гірких речовин та ефірних масел наступний: загальні смоли – 24-28%, альфа кислоти 5,6-8,2%, бета кислоти 5-8%, Загальна кількість ефірних масел 1,8-2,2%. Врожайність сорту становить 26-32 ц. га сухих шишок хмелю. Збір альфа кислоти з 1 га становить 145-262 кг. альфа кислоти.
Особливості агротехніки. Сорт хмелю інтенсивного типу. Схема посадки 1.25 х 3 метра. Для досягнення заявлених показників вимагає достатнього органічного та мінерального живлення. Потреба в мінеральному живленні: азоту 240 кг д. р. на 1 га, фосфору 180 кг д. р., калію 280 кг д. р. Сорт надзвичайно чутливий до позакореневого живлення з збалансованим вмістом мікро та макро- елементів. Забезпечення живленням сорту під час вегетації необхідно проводити поетапно.
1 етап: осінне внесення фосфорно-калійних добрив перед початком сезону з врахуванням залишків поживних речовин в грунті та виносу поживних речовин з врожайністю попереднього сезону. Не рекомендується застосовувати калійні добрива у формі хлористого калію. Перевагу необхідно надати безхлорним калійним добривам.
2 етап: Ранньою весною необхідно забезпечити внесення по мерзлоталому грунту локально у рядки, на зв’язаних грунтах не менше 50% річної потреби азоту, на супіщаних та піщаних – дозу необхідно розділити на кілька внесень, для запобігання вимивання азоту у нижчі шари грунту, недоступних для мочковатої кореневої системи рослини. Після заведення рослин на підтримки при досягненні рослиною висоти 1 м. обов''язково проводиться профілактичній комплекс робіт для запобігання враження рослини мікозними захворюваннями та сисними шкідниками. В зв’язку з великою концентрацією цукрів. рослина може бути легко вражена переноспорозом та заселена попелицею. Для запобігання цього необхідно захистити рослину системними фунгицідами та инсектоцидом системної дії. Кращими препаратами є Ридоміл-Голд та Конфідор.
При досягнені рослиною висоти 3 м. проводиться комплекс позакореневого живлення, який включає в себе наявність макро та мікро елементів в хелатизованих формах (рідкі мінеральні добрива) з одночасним застосуванням необхідного комплексу робіт по захисту рослин від шкідників та хвороб. Перед цвітінням хмелю, з метою досягнення оптимального навантаження врожаю , рослини обробляються амінокислотним стимулятором, який забезпечує додаткове утворення квітконосів та, як наслідок, збільшення кількості шишок. Стимуляція проводиться в два етапи. На першому етапі обробляється нижній ярус (до 3-хметрів). Через 4-5 днів обробляється повністю рослина. Повторний обробіток проводиться з обов'язковим застосуванням адьюванта (Сільвет). Такий технологічний метод забезпечує рівномірне вкриття всієї рослини квітконосами та оптимізує навантаження рослини продуктом – шишками хмелю. Після цвітіння необхідно слідкувати за достатнім збереженням поживних речовин в рослині. При нестачі поживних речовин вміст альфа кислоти знижується. Для запобігання цього негативного явища слід кілька разів забезпечити позакореневе (листкове) живлення всієї рослини хмелю з одночасним захистом від шкідників та хвороб. При такій технології догляду за рослинами хмелю сорт Староволинський має потенційну врожайність 35-45 ц з гектара з оптимальним вмістом альфа-кислоти 6.7-7.2% та співвідношенням β до α =1.05.

Оригінатор сорту : НВП Захід – хміль, конт. тел + 38 050 370-86-63

Категория: Украинские сорта хмеля | Дата: 17.03.2009 | Просмотров: 865 | Добавил: humulus | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar