Главная » КЛОН 18 національний стандарт для ароматичних сортів хмелю
2009 » Март » 17 » 13:33
КЛОН 18 національний стандарт для ароматичних сортів хмелю

КЛОН 18

Створений на Українській науково-дослідній станції хмелярства методом індивідуального відбору з місцевої популяції. У 1969 році районований в Україні, а з 1991 року занесений до Державного реєстру сортів рослин України. Національний стандарт для ароматичних сортів хмелю.

Сорт середньостиглий з довжиною вегетаційного періоду від появи сходів до стану технічної стиглості шишок 118-124 дні. Червоностебельний. Кущ циліндричної або конусовидної форми, облистяність середня. Довжина гілок 30-50 см. Шишки щільні, золотисто-зелені, довжиною 3,3 см і шириною 1,8 см. Маса 100 сухих шишок—16,5—-20,9 г. Шишки еліптичної форми з нечітко визначеними гранями, аромат сильний, ніжно хмельовий, стійкий. Сорт придатний для механізованого і ручного збирання. В лабораторних зразках шишок в перерахунку на суху речовину міститься:

— загальних смол —12,6-18,2%;

— альфа-кислот—3,6-5,2%,

в т.ч. когумулону в складі альфа-кислот—18-22%;

— бета-кислот—3,5-5,3%;

—загальних поліфенолів—5,3%;

—загальна кількість ефірної олії—0,2-0,5%.

Показник співвідношення вмісту бета-альфа-кислот (0,97-1,1) у поєднанні з іншими компонентами якості сировини характеризують сорт як цінну, тонкоароматичну форму хмелю. Дегустаційна оцінка пива складає 21-23 бали.

Сорт відносно стійкий до хвороб і шкідників. На високому агрофоні забезпечує урожайність від 12,3 до 21,6 ц/га і збір альфа-кислот з 1 га—50-80 кг.

Сировину сорту Клон 18 можна використовувати безпосередньо у вигляді шишкового хмелю для охмеління сусла окремо або для покращення смаку і аромату пива на заключному етапі варіння при використанні гірких грубих сортів.

К18 - ZP(Злато Полісся)

Категория: Украинские сорта хмеля | Дата: 17.03.2009 | Просмотров: 818 | Добавил: humulus | Рейтинг: 3.5/2
Всего комментариев: 1
avatar
0
1
Внимание участников Форума привлекло яркое выступление американца, главного пивовара львовского «Театра пива «Правда» Кори МакГИННЕСА.
- - Я рекомендую использовать классические сорта хмеля, потому что они более качественные. Классика идеально подойдет для любого стиля
пивоварения.
avatar